Vajinismus, vajina girişini çevreleyen kaslarda meydana gelen, cinsel birleşme sırasında ortaya çıkan istemsiz kasılmadır. Vajinismuslu kadınların cinsel organı anatomik olarak normaldir, ne zaman cinsel birleşme ya da jinekolojik muayene girişiminde bulunulsa, vajina öyle sıkı bir şekilde kapanır ki, vajinaya giriş imkansız olur.
Vajina girişindeki bu kasılma, vajinismuslu kadınlarda korkuyu ve kaçınmayı beraberinde getirir, cinsel birleşme girişimlerinin moral bozucu ve acı verici olmasına neden olur ki, bazen bu durum vajinismustan önce gelir.
Cinsel birleşme girişimleri, kadında fiziksel acı hissetmenin yanında, korku, küçük düşme, hayal kırıklığı ve yetersizlik duygusuna neden olur. Partneri tarafından terk edilme korkusunu da beraberinde getirebilir.
Vajinismuslu kadınlar, acı verici duygulardan kaçınmak için zaman içinde , her türlü cinsel karşılaşmadan uzak durmaya çalışırlar. Cinsel birleşme teşebbüsü, kadında yoğun bir kaygı, sıkıntı, ve öfke yaratır. Ancak bu girişimler ortadan kalktığında kadının kaygısı hafifler, bu durum kaçınma davranışını güçlendirir ve vajinismusun devam etmesine olanak sağlar.
Vajinismus, cinsel birleşmeyi imkansız hale getirdiği için, sadece kadın üzerinde değil, partneri üzerinde de örseleyici boyutta psikolojik etkide bulunabilmektedir. Partner, cinsel birleşme olamamasından dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir ya da bu durumu reddedilme olarak algılayabilir. Partnerin cinsel fonksiyonları etkilenmeyebilir, bazen de kadının rahatsızlığına ikincil olarak gelişen, uyarılmama (ereksiyon kaybı) yaşayabilir.
Çiftler arasındaki cinsellikle ilgili olumsuz duygular ve davranışlar, çiftin cinsellik dışı ilişkisini de etkilemekte, ilişkide çatışmalara, bazen şiddete veya ilişkinin bitmesine sebep olabilmektedir.
Vajinismus nedenlerine bakacak olursak; cinsel eğitimsizlik, kadınların kendi cinsel organlarını tanımamaları, cinsellikle ilgili kültürel, tutucu değer yargıları, cinsel mitler (doğru sanılan yanlış inanışlar), yine kültürel olarak bekaret kavramına verilen abartılı önem, cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlaması gibi faktörleri sayabiliriz.
Vajinismuslu kadınlarda çok düşük olasılıkla cinsel birleşme olmadan da gebe kalınabilir, genellikle sezeryan ile doğum yapılır.
Vajinismusun herhangi bir ilaç ya da ameliyat, anestezi altında birleşme denemesi gibi travmatik uygulamalar ile tedavisi mümkün değildir. Cinsel tedaviler konusunda uzman ve deneyimli terapistler tarafından yapılan cinsel terapiler ile tedavi edilebilir. En kolay tedavi edilebilen cinsel işlev bozukluğudur.
Dr. Aslı Funda Kalkay
Psikiyatr, Psikoterapist
MARİE CLAİRE, MART’19