Erken boşalma, kişinin boşalma (ejakülasyon) refleksi üzerinde bilinçli kontrolünü sağlayamaması, başka bir deyişle; erkeğin boşalmasını (orgazmı) denetleyememesi, istediği süre erteleyememesidir.
Erken boşama çiftinin tipik şikayeti, orgazmın çabukluğudur. Dikkatli değerlendirildiğinde, çoğunlukla bu durumla ilişkili başka bir durum ortaya çıkar. Erkek, orgazma yaklaştıkça genital anestezi olarak tanımlanabilecek bir durum yaşar, aşırı derecede uyarıldığında, genellikle cinsel duyumlarına yönelik algısı yoktur ya da azdır. İlk cinsel birleşme deneyiminde, kişinin öncesinde kıyaslama yapacağı bir durum olmadığından genelde kontrol edilip edilemeyeceği ile ilgili bir farkındalığı yoktur. İlerleyen deneyimlerinde, boşalma kontrolü kazandıktan sonra, daha önceden yaşamadıkları hazzı ve doyumu yaşadıklarını ifade ederler.
Önceleri, iki tip erken boşalma tanımlanmıştır. A tipi sık görülen, cinsel dürtüsü yüksek, uyarılma (ereksiyon) sorunu olmayan, hiçbir zaman boşalma kontrolü iyi olmamış, genç yaş grubu ve B tipi ileriki yaşlarda ortaya çıkan, uyarılma bozukluğuyla ilişkili, öncesinde boşalma kontrolünün iyi sağlandığı dönemden sonra görülen ki , bu grup artık sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) olarak değerlendirilmektedir.
Cinsel deneyim eksikliği, boşalma ile ilgili mitler ( doğru sanılan yanlış bilgiler), erken boşalmayı özendiren paralı cinsel ilişkiler gibi faktörler, erken boşalma nedenleridir.
Erken boşalma çiftin ikisini birden etkilemektedir ki, erkekte; sertleşme bozukluğu, cinsel isteksizlik, kadında; orgazm bozukluğu, cinsel isteksizlik gibi ikincil bir cinsel işlev bozukluğuna neden olabilmektedir.
Cinsel hayatın olumsuz etkileri, öngörülebileceği şekilde çiftler arası ilişki sürecine de yansımakta ve çatışmalara, ayrılıklara neden olabilmektedir.
Geciktirici sprey, krem, prezervatif kullanımı, alkol, antidepresan gibi ilaçlar kullanılarak boşalma süresini uzatma çabaları, erken boşalma yaşayan erkeklerde sık görülür. Bu sayılan yöntemler, cinsel hazzı azalttığı gibi, kesin ve kalıcı tedavi de sağlamaz. Bu sorunun tek, kesin ve kalıcı tedavisi, bu konuda eğitim almış terapistler tarafından yapılan cinsel terapiler ile boşalma kontrolünün öğrenilmesidir. Kişi bir kez boşalma kontrolünü öğrendiğinde, sorun kalıcı şekilde ortadan kalkmaktadır.
Dr. Aslı Funda Kalkay
Psikiyatr, Psikoterapist
MEN’S HEALTH, MART’19